Kafshët që janë Shumë afër Qenieve Njerëzore

Një numër hulumtimesh shkencore kanë treguar se majmunët janë më të afërt me qeniet njerëzore. Qofshin gjenetikisht ose në kuptim të sjelljes, majmunët janë kafshët e vetme të njohura për të qenë afër nesh. Ndërsa ata goditen në qendër të vëmendjes, ka edhe kafshë të tjera që ndajnë një ose dy gjëra me ne, por janë ende të mbërthyer në detin e panjohur. Megjithëse shumë prej nesh nuk kanë dëgjuar as për to, ato janë aq afër (ose më pak) me qeniet njerëzore si majmunët. Le të zhytemi në njohjen e të afërmve të mbretërisë sonë të kafshëve në një mënyrë më të mirë.

1.Shimpazetë

Deri në vitin 2005, studiuesit gjetën se shimpanzetë ndanin 98.5 deri në 99 përqind të ADN-së njerëzore. Chimps janë më afër qenieve njerëzore se sa gorillat. Çfarë është edhe më interesante është se shimpanzetë femra ndajnë një cikël riprodhues të ngjashëm me njerëzit femra. Shumica e tyre arrijnë pjekurinë seksuale gjatë adoleshencës së tyre.

2. Orangutangu

Duke shpërndarë rreth 97 për qind të ADN-së së tyre me njerëzit, Orangutët janë një tjetër kafshë e dashur. Orangutët meshkuj tregojnë shfaqje të dukshme të sindromës së ashpër të djalit, ku ata kërcejnë rreth thyerjes së gjërave para se të hyjnë në një luftë. Mendoj se është afër burrave njerëzorë.

3. Bonobos

Bonobos ndryshojnë vetëm pak nga shimpanzetë. Hulumtimet zbuluan në vitin 2012 se bonobos ndajnë 99.6 përqind të ADN-së së tyre me njerëzit. Hulumtuesit gjithashtu spekuluan se tre ne (njerëzit, shimpanzetë, bonobos) u ndanë 4-7 milion vjet më parë. Oh!

4. Gibbons

Përkundër përkatësisë në familjen e majmunëve, ato konsiderohen të jenë majmunë më të vogël. Gibbons zhvilloi armë dhe shpatulla që i lejonin ata të lëkundeshin përmes pemëve në mënyrë të përsosur. Këto krijesa më të vogla të majmunave përdorin 26 tinguj që i përngjetin këngëve që ne njerëzit përdorën rreth 2 milion vjet më parë.

5. Qentë

Përveçse është një nga miqtë më të mirë që njerzit kanë, qentë ndajnë 85 përqind të ADN-së së tyre me ne. Hulumtuesit janë më intruzivë në lidhje me faktin se qentë janë të prekur nga sëmundjet që shqetësojnë qeniet njerëzore gjithashtu. Ata janë studiuar për të gjetur shërimin e sëmundjeve të tilla vdekjeprurëse.

6. Minjte

Ne ndajmë 90 për qind të ADN-së tonë me minj. Është mjaft e njohur se minjtë përdoren për qëllime testimi dhe kërkimi. Hulumtuesit po studiojnë aktualisht zëvendësimin e gjeneve dhe terapinë gjenetike në minj. Kjo është e mundur sepse ne i ndajmë gjenet tona me ta.

7. Majmunët

 

Rreth 270 specie përshtaten përkufizimin e të qenurit majmun. Megjithatë, shumë lloje të hulumtimeve kanë treguar se truri i tyre ka një proces mendimi dhe një stil pune të ngjashëm me atë të qenieve njerëzore.

8. Gorillat

Sigurisht që nuk e ndajmë pamjen me këto madhështore, ne ndajmë rreth 98 përqind të sekuencës sonë të ADN-së. Ata janë më afër njerëzve, atëherë këto janë për shimpanzetë. Shkencëtarët spekulojnë se gorillat u shmangën nga njerëzit rreth 10 milionë vjet më parë.

9. Lemuret

Lemuret janë po aq antropoidë sa jemi. Ne thuhet se kemi dalë nga paraardhësit e njëjtë dhe jemi të ngjashëm në shumë mënyra. Sidoqoftë, për fat të keq sa mund të duket, 70 për qind e specieve të lemurit janë në rrezik të zhdukjes. Arsyeja? Ne!

10. Pula

Duke folur për qen, majmunë dhe minj, është mirë që ne njerëzit të ndajmë ADN-të tona me ta. Ne jemi të gjithë gjitarët. Por, çka nëse zogjtë janë gjithashtu një nga të afërmit tanë të ngushtë? Dhe po, është e vërtetë! Pulat kanë 65 për qind të ADN-së së tyre të ngjashme me ne.

11. Lopët

Shkencëtarët besojnë se ne jemi më të lidhur ngushtë me lopët sesa ne ndaj brejtësve. Kjo është për shkak se kafshët më të vogla lidhin minjtë riprodhohen më shpesh duke çuar në një evolucion më të shpejtë.

12. Macet

Këto kafshë dominuese, por të bukura kanë 90 për qind të kafshëve të tyre të ngjashme me qeniet njerëzore. Gjithashtu, besohet se ata vetë-zbutur veten në mënyrë që të fitojnë më shumë ushqim dhe mbrojtje. Dua të them, çfarë?