A DO RIVENDOSEN VIZAT PËR SHQIPTARËT? ULTIMATUM NGA FRANCA, HOLANDA DHE GJERMANIA

Shumë të rinj shqiptarë po dynden rrugëve të Evropës për një jetë më të mirë. Por, shumica prej tyre sërish janë rikthyer në vendin e tyre duke iu mohuar e drejta e azilit në vendet e Evropës. Të dhënat në raportet e publikuara janë alarmante lidhur me situatën e shqiptarëve nëpër rrugët e Evropës, si dhe kërkesat që janë paraqitur për azil. Por nga ana e shteteve ku ata shkojnë për të kërkuar azil, shpesh kërkesat e tyre janë refuzuar pasi pretendohet se vijnë nga një vend i sigurt i origjinës. Kështu në një shkrim të publikuar nga mediat franceze bëhet e ditur se vendet si Franca, Holanda dh Gjermania kanë kërcënuar autoritete shqiptare që të frenojnë numrin e emigrantëve të cilët kërkojnë azil, duke shfrytëzuar vizat Schengen.

“Në mënyrë unike, autoritetet franceze, holandeze dhe gjermane kanë kërcënuar të rivendosin vizat për zonën Shengen për shtetasit shqiptarë. Një ultimatum i marrë shumë seriozisht nga shoqëria shqiptare, një nga Eurofilet më të madhe të kontinentit dhe e cila pa heqjen e këtij detyrimi në vitin 2010, ishte një hap i parë drejt integrimit të saj evropian. Për të frenuar eksodin e popullsisë së tyre, autoritetet lokale janë zotuar që të marrin masa për të kontrolluar më mirë daljen e territorit dhe për të sulmuar rrjetet e kontrabandistëve. Në muajt e fundit, disa prindër janë dënuar me burg pasi kanë  nxitur fëmijët e tyre të largohen” shkruan media Franceze.

Më tej, bën të ditur se shumë gra, fëmijë dhe të rritur shqiptarë por jo vetëm bien pre e trafikimit.

“Kjo ëndërr e Evropës për një jetë më e mirë megjithatë mund të kthehet në një makth për disa nga azilkërkuesit e ardhshëm. Pas marrjes së borxhit për t’u larguar, ata shpesh e gjejnë veten në mëshirën e rrjeteve të trafikantëve të njerëzve në rrugët e të cilëve kalojnë nëpër Ballkan. “Një formë e krimit të organizuar që ka një rritje më të shpejtë në botë”, sipas Zyrës së OKB-së kundër Drogës dhe Krimit (UNODC), i cili vuri në dukje fenomeni “skllevërit e rinj të mërgimit ” . Sikundër shkruajnë rregullisht raportet ndërkombëtare për këtë çështje, shumë shqiptarë, duke përfshirë gra dhe fëmijë janë në mesin e viktimave të trafikimit, “forma më e rrezikshme e migracionit të parregullt”, sipas Organizatës Ndërkombëtare për Migrim (IOM )”.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*